Jakie są zalety miodu organicznego?

Warto mieć świadomość, że zarówno znawcy, jak i smakosze miodu znacznie bardziej doceniają miód organiczny, który pochodzi prosto z pasieki. Należy również wiedzieć, że miody, które znajdują się w sklepach, są nie tylko podgrzewane, ale również filtrowane i pasteryzowane. Miód będzie przez to zdecydowanie uboższy jeżeli chodzi o składniki odżywcze.

Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że miód organiczny jest zaliczany do najcenniejszych produktów żywnościowych. Zawiera bowiem w swoim składzie nie tylko substancje bakteriobójcze, ale również witaminy z grupy A, B, C i K, węglowodany, białko i enzymy.

W jaki powstaje miód organiczny?

Miód organiczny przede wszystkim nie jest poddawany zarówno obróbce cieplnej, jak i kremowaniu, szybkiemu wirowaniu czy filtrowaniu. Do zadań pszczelarza będzie zatem należało wyjęcie z ramki plastrów miodu, w kolejnym etapie konieczne będzie ściągnięcie ich, a także odcedzenie przez właściwe sita. Warto również wiedzieć, że miód jest produkowany tylko i wyłącznie w organicznych pasiekach, gdzie nie są stosowane środki ochrony pszczół. Pasieki ponadto znajdują się w okolicach lasów i łąk, z dala od różnego rodzaju pól uprawnych.

Jakie są największe zalety miodu organicznego?

Należy mieć świadomość, że miód organiczny zawiera w swoim składzie nie tylko witaminy, ale również enzymy, pyłki czy drobiny propolisu. Nie wszyscy wiedzą, że propolis jest to pszczeli kit. Najprościej można go określić, jako mieszanina wydzielin gruczołów pszczelich oraz żywicy drzew. Jest to bardzo cenna substancja zawierająca flawonoidy, białka i mikroelementy, kwasy aromatyczne, substancje lipidowo-woskowe, związki fenolowe, enzymy czy witaminy. Substancję wykorzystuje się bowiem w leczeniu chorób żołądka, hemoroidów czy nadciśnienia. Jest także niezwykle pomocna w różnego rodzaju infekcjach.

Z kolei wspomniany pszczeli kit w swoim składzie zawiera pinocembryne. Cechuje się także przeciwzapalnymi i przeciwgrzybicznymi działaniami. Oddziałuje również na wzmocnienie odporności organizmu. Warto jednak mieć świadomość, że w miodzie organicznym mogą znajdować się bakterie Clostridium botulinum, ze względu na to, że produkują szkodliwy jad kiełbasiany (botulinę), miód nie będzie polecany dzieciom przed ukończeniem 2 roku życia. Ponadto świeży miód organiczny po wlaniu do słoika będzie mógł bez żadnego problemu stać w nim nawet kilka lat. Trzeba pamiętać, że po pewnym czasie musi dojść do skrystalizowania, jednak nie będzie to w żaden sposób wpływać na walory smakowe. Miód powinien być przechowywany w ciemniejszych miejscach, najlepiej w temperaturze do 18 stopni Celsjusza.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *